Sportski obrok za 5 minuta

0
Sportski obrok za 5 minuta

Sportski obrok za 5 minuta

Recept za kvalitetan sportski obrok koji se priprema za manje od 5 minuta.

Sportisti, bilo prefesionalci, bilo rekreativci odlično znaju da je ishrana bitna podjednako koliko i sam trening. Često kada dođemo kući s treninga, nemamo vremena da pripremamo komplikovana jela za koja je potrebno mnogo vremena, a bitno je da pojedemo nešto kvalitetno što će nas oporaviti od treninga i pripremiti za nove izazove. Jelo koje jedemo posle treninga mora da sadrži dosta minerala da nadoknadimo one koje smo izgubili za vreme treninga, kao i proteine koji će da nahrane naše mišiće i pomognu im da se oporave i porastu.

Evo predloga za jednostavan sportski obrok, koji se priprerema za manje od 5 minuta, a sadrži sve bitne sastojke, navedene iznad.

Potrebni sastojci:

  • glavica crnog luka
  • konzerva tunjevine u sopstvenom saftu
  • kikiriki – oljušteni, prženi u ulju, slani(morska so)

Priprema:

Očistiti crni luk i sitno ga iseckati. Otvoriti tunjevinu, sipati je u tanjir, pa preko nje dodati iseckani crni luk i kikiriki. Sve to izmešati i vaš obrok je spreman za konzumaciju. Crnog luka i kikirikija dodati po ukusu. Ko voli, može da doda i zelene ili crne masline iz tegle, odlično se slažu uz ove sastojke. Prijatno!


Malo o sastojcima i zašto su idealni za konzumaciju posle treninga.

Tunjevina

Tunjevina Tunjevina je odličan izvor visokokvalitetnih proteina, a sadrži malo masti. Ona je bogata mineralima, sadrži dosta kalijuma, selena i magnezijuma. Osim toga bogata je vitaminima B kompleksa i omega-3 masnim kiselinama koje su od ključnog značaja za zdravu ishranu. Tunjevina je korisna za naše zdravlje na mnogo načina. Ona smanjuje simptome depresije, jača imunološki sistem, štiti srce, poboljšava zdravlje mozga i ublažava bolove u zglobovima. Plodovi mora, pogotovo tuna, jedini je prirodni izvor DHA i EPA, posebne vrste omega-3 masnih kiselina koje poboljšavaju zdravlje srca i mozga.

Izvor Ljepota.ba.

Crni luk

Crni luk Crni luk pripada porodici Alium, sadrži sumporna jedinjenja, koja su odgovorna za karakterističan miris crnog luka, ali i za njegove brojne zdravstvene benefite. Crni luk je posebno bogat kvercetinom, jednim od najistraživanijih flavonoida, za koji se veruje da štiti organizam od bolesti srca, moždanog udara(šloga), kao i određenih vrsta raka. Crni luk takođe pomaže da se održe korisne bakterije u digestivnom traktu i tako se ponaša kao probiotik.

Izvor Planeta Zdravlja.

Kikiriki

Kikiriki Kikiriki je tradicionalni proizvod koji se nalazi u svakodnevnoj ishrani većeg dela populacije. Odlikuje se visokim sadržajem masti, od čega su najzastupljenije masti sa mononezasićenim masnim kiselinama. Sadrži i veliku količinu proteina, koji u svom sastavu imaju esencijalne amino kiseline (cistein i metionin). Značajan je izvor niacina (vitamin B3), koenzima Q10 i kalijuma.

Izvor FloridaBel.

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 ocena, prosečna ocena: 5.00 od 5)
Loading...

Nema komentara

Ostavite komentar