- Recepti.org - https://www.recepti.org -

Sarma

Sarma

Recept za tradicionalnu srpsku sarmu. Jelo bez koga se ne može zamisliti ni jedna svečanost tokom hladnih meseci.

Potreban materijal:

Postupak pripreme:

Slaninu otopiti u adekvatnj šerpi, dodati crni luk pa ga prodinstati dok ne postene staklast. Zatim, dodati beli luk i dinstati još 5 minuta, pa dodati 1 kašiku paprike, odmah dodati meso i so. Sve dobro izmešati, pa dodati pirinač.

Liske kupusa očistiti od žila i iseći ih na željenu veličinu, po potrebi ih prethodno malo sprati vodom da ne budu prekisele. Zaviti sarmu tako sto se vršna supena kašika smeše za sarmu stavi na sredinu početnog dela lista, pa se leva i desna strana lista preklope preko te smese i onda se krene sa motanjem rolne.

Posuda za kuvanje sarme se prvo podmaže sa malo masti, pa se dno prekrije sa par listova kupusa. Preko se slažu sarme, a između sarmi se stavi po neko suvo rebarce(u svaki red) i po koja liska lorbera. Zatim ugrejemo mast i u nju dodamo papriku, sve to izmešamo i prelijemo s tom smešom prethodno složene sarme. Na kraju, zadnji red sarmi prekrijemo liskama kupusa, blago pritisnemo i nalijemo vodom da vrha, da i poslednji red sarmi bude potopljen. Poklopimo lonac i krenemo sa kuvanjem. Na tihoj vatri, kuvanje traje oko 2, do 2,5 sata.

Sarma se služi topla, a može i da se podgreva. Prilikom podgrevanja, obavezno sipati vodu u šerpu u kojoj podgrevamo. Prijatno!