- Recepti.org - https://www.recepti.org -

Džem od kajsija

Džem od kajsija

Recept za domaći džem od kajsija. Bez konzervansa, bez ikakvih veštačkih dodataka, jedna od najzdravijih poslastica za vaše ukućane.

Potreban materijal za džem:

Postupak priprema džema:

Kajsije presečene na pola poređati u šerpu adekvatne veličine.

Šerpu staviti na ringlu, poklopiti i kuvati kajsije tako poklopljene oko 15 minuta na većoj temperaturi uz često mešanje da ne zagore. Nikakva tečnost se ne dodaje jer kajsije odmah puste sok.

Skinuti poklopac sa šerpe i kuvati još oko 1 sat uz mešanje da ne zagori. Dodati šećer uz mešanje i kuvati još oko 20 minuta. Nakon tih 20 minuta, sipati džem u čiste vruće tegle koje su prethodno u rerni zagrejane na 70 °C. Vaditi jednu po jednu teglu iz rerne, da se ne bi ohladile. Džem mora da se sipa u vruće tegle. Tegle napuniti džemom do vrha, sačekati malo da se džem slegne, pa dodati još ako ima mesta. Poenta je da tegla bude 100% puna, tako da prilikom stavljanja poklopca ne ostane vazduha u tegli. Tegle pažljivo zatvoriti (dobro stegnuti poklopce) pa ih okrenuti sa poklopcem na dole. Ako je voće zdravo, tegle čiste i dobro zatvorene, konzervans ne treba dodavati. Džem neće iscureti, a neće se ni pokvariti.

Tegle sa džemom se drže okrenute na dole, sve dok se ne otvore.

Držeći tegle okrenute naopačke održavamo vakum i sprečavamo kvarenje džema.

Do konzumacije, tegle sa džemom je poželjno čuvati na tamnom i hladnom mestu, podrum je idealan.