- Recepti.org - http://www.recepti.org -

Proja sa sirom

Proja sa sirom

Stari recept za proju sa sirom. Kada vam je potrebno da pripremite brz, a kvalitetan doručak ili predjelo, proja sa sirom je pravi izbor.

Potreban materijal:

* 1 čaša = 2 dl

Postupak pripreme:

Razbiti jaja i razdvojiti žumanca i belanca. Umutiti dobro belanca. Kada su belanca dobro umućena, dodavati jedno po jedno žumance, a zatim i ulje. Naravno, u toku dodavanja žumanaca i ulja, mućenje ne prestaje.

U posebnoj posudi pomešati belo i projino brašno, prašak za pecivo i malo soli pa smanjiti brzinu miksera i polako dodavati ovu mešavinu, naizmenično sa kiselim mlekom i prethodno umućenim jajima. Dodajemo naizmenično malo mešavine i malo kiselog mleka dok se masa lepo ne sjedini. Ako je smesa gusta dodati malo vode, može i kisela voda, da se dobije malo ređa smesa (vode maksimalno do 100 ml).

Kada je masa lepo sjedinjena, isključiti mikser. Na kraju dodati ručno izdrobljen stariji sir i supenom kašikom blago promešati smesu. Dobijenu smesu izliti u pleh ili modle za proju i posuti odozgo susamom. Količina susama je proizvoljna, ko koliko voli. Pleh za ovu količinu smese je baš veliki, ja pečem u plehu 37 sa 41cm. Ne valja da pleh bude manji, jer će vam proja biti predebela.

Peći na temperaturi od 200 °C u prethodno zagrejanoj rerni, oko 25 minuta u zavisnosti od rerne. Kada se proja izvadi iz rerne i malo prohladi, iseći na pravilne kocke. Proja sa sirom može da se servira topla ili hladna, a uz nju je idealan dodatak jogurt. Prijatno!